fbpx
Caravana6-1

Caravana cultural-educativă LifeCall ”De la constrângere la libertate”

Ce este libertatea? O întrebare pe care ne-o punem foarte des și de multe ori răspunsurile pe care ni le dăm sau le găsim nu ne aduc cu adevărat libertatea.

Am încercat să răspundem la întrebare în cadrul Caravanei cultural-educative De la constrângere la libertate, proiect care s-a desfășurat în perioada 5 octombrie – 14 decembrie 2022, în 16 locații, din 15 orașe din România: Brașov, Târgu Mureș, Sibiu, București, Rădăuți, Suceava, Iași, Piatra Neamț, Cluj-Napoca, Ploiești, Buzău, Tulcea, Constanța, Târgu Jiu, Craiova. 

Caravana cultural-educativă De la constrângere la libertate a prezentat filmul de debut al regizoarei Ligia Ciornei – „Clouds of Chernobyl – Anul pierdut 1986”, iar după vizionare publicul a fost invitat la un dialog pe marginea temelor expuse în film: familie, comunism, violență, avort, pubertate, dragoste, adolescență și libertate – subiecte mai actuale ca niciodată.

Scopul principal al caravanei a fost educarea și conștientizarea la nivel național a problematicii crizei de sarcină și a felului în care ea poate fi depășită.

Evenimentul a fost caritabil, prin vânzarea biletelor-donație s-a strâns suma de 28.849 lei, suma care va susține mai departe proiectele LifeCall și implicit fiecare femeie însărcinată aflată în nevoie și pe pruncul ei, femei pe care asociația LifeCall le are și le va avea în grijă.

Filmul „Clouds of Chernobyl – Anul pierdut 1986” se bazează pe o întâmplare reală și descrie lupta unei mame de a păstra cea de-a treia sarcină sub presiunea exercitată de familie, explozia de la Cernobîl și a decretului cu numărul 770 dat de Nicolae Ceaușescu împotriva avortului.

După film am invitat publicul la un dialog deschis pe marginea temelor expuse în film – dialog la care au fost prezenți reprezentanții LifeCall, regizoarea Ligia Ciornei și o parte din actorii filmului, dar și invitați speciali, precum psihologi, istorici, medici, profesori și preoți.

Printre invitații caravanei s-au numărat părintele profesor doctor Cristian Muntean de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Brașov, Ditta Depner – teraperut holistic de traume pre și post-natale, părintele Radu Brânză – coordonatorul Departamentului ProVita Iași, părintele Nicolae Burăș  – Departamentul Provita Piatra Neamț, părintele Ciprian Negreanu – preot misionar pentru Asociația Studenților Creștini Ortodocși, Filiala Cluj-Napoca, Pr. Răzvan Negoescu de la parohia Sfinții Voievozi din Ploiești, părintele Mihail Milea – preot paroh la Parohia „Sfântul Sava” din Buzău, părintele Alexandru Balaban – preot paroh la Parohia Sfânta Cuvioasa Parascheva Dăeni, părintele Ștefan Tigău, de la Biserica „Sf. Elisabeta” – Paraclis universitar din București, precum și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. De asemenea, o parte din actorii filmului au fost prezenți în diferite locații: actrițele Isabela Neamtu, Victoria Cociaş și Anastasia Simion.

1736 de persoane au participat la Caravana cultural-educativă De la constrângere la libertate, dintre care 218 tineri din 15 orașe au beneficiat de biletele donate de susținătorii LifeCall și s-au bucurat să fie prezenți la eveniment.

Tinerii au fost curioși și interesati să vizioneze filmul „Clouds of Chernobyl – Anul pierdut 1986”și să participe la un dialog despre sexualitate, intimitate, relații, pubertate, libertate, să afle lucruri despre CU CE SE CONFRUNTĂ o FEMEIE când vine vorba să aleagă între VIAȚA copilului din pântece și întreruperea acestei vieți prin avort.

Notăm câteva dintre mărturiile participanților la evenimentul Caravana cultura-educativă – De la constrangere la libertate:

“(…) mai este un subiect important, probabil cel mai important, din multe puncte de vedere, și anume problema avortului. Filmul m-a ajutat să conștientizez faptul că această problemă nu a dispărut deloc cu interzicerea avortului în comunism, pentru că “gura satului” nu a dispărut și, în plus la asta, presiunea dezastrului de la Chernobyl a fost semnificativă în creșterea ratei de avort în Europa, motivul principal fiind frica oamenilor să aibă copii cu handicap, care în perioada dată nu aveau nicio șansă la o viață normală, mai ales în comunism. Lucru care ne reamintește că acele vremuri nu erau așa bune cum spun unii.”, ne-a scris David Șestovschi, un tânăr care a participat la evenimentul din Iași.

Părintele Ștefan Tigău, de la Biserica „Sf. Elisabeta” din București, a explicat într-un interviu după evenimentul din București că filmul i-a schimbat înțelegerea despre criza de sarcină și despre femeile care au trecut printr-un avort: ”Dacă aș fi văzut acest film la începutul slujirii mele, altfel aș fi abordat acele femei, mai în vârstă, care veneau și spuneau că ele au făcut avort. Nu le-am înțeles niciodată. .. Acum am înțeles nu numai greutatea și profunzimea stării prin care trece o femeie și înainte de a lua hotărârea, dar și ce se întâmplă în acel moment și după, cu toată starea de vinovăție. Toate acestea m-au marcat. Altfel voi aborda de acum înainte astfel de situații.”

Iar părintele Nicolae Burăș a mărturisit după vizionarea filmului la Piatra Neamț: ”După acest film, primul sentiment, primul gând pe care l-am avut, a fost să o sun pe mama și să îi mulțumesc că astăzi sunt aici.”

”M-a impresionat mesajul filmului – Dragostea nu cade niciodată – dragostea, ce se revarsă din sânul Preasfintei Treimi. Și iată un film care este și pentru generația noastră, născută mai înainte de 1989, dar și pentru generația din ziua de astăzi, care trebuie să înțeleagă vremurile dificile prin care au trecut părinții noștri și pe care noi le-am trecut.” a declarat părintele Ciprian Negreanu – preot misionar pentru Asociația Studenților Creștini Ortodocși, Filiala Cluj-Napoca.

Trecutul se repetă, chiar dacă doar în anumite părți. Irina, Mihaela, Maria – până la urmă numele nu contează. Femei ca noi, ca mamele noastre, ca bunicile noastre – la un moment dat, au fost forțate să aleagă între viață și moarte. În cadrul Caravanei LifeCall am aflat cu toții cum am putea să depășim un asemenea context de viață și cum să ajutăm pe cineva apropiat, care poate trece prin asemenea încercări.

Mulțumim partenerilor și sponsorilor, care ne-au susținut în fiecare locație pe unde a trecut Caravana cultural-educativă LifeCall, făcând posibil acest proiect:
Centrul Cultural Reduta, Brașov; Ansamblu Artistic Profesionist Mureșul; Cinema Arta Sibiu; Teatrul Nottara; Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, UB; Casa de Cultura Rădăuți; Teatrul Municipal “Matei Vişniec” Suceava; Cinema Mon Amour – Piatra Neamţ; Teatrul Municipal Bacovia – Bacău; Cinema Arta – Arad; Cinematograful “Florin Piersic” – Cluj Napoca; Teatrul “Toma Caragiu” – Ploieşti; Teatrul Jean Bart Tulcea; Cinema Târgu Jiu; Cinema Patria Craiova, ASCOR BRAŞOV, ASCOR SIBIU, ASCOR BUCUREŞTI, ASCOR SUCEAVA, ASCOR IAŞI, ASCOR BACĂU, ASCOR TIMIŞOARA, ASCOR ARAD, ASCOR ORADEA, ASCOR CLUJ, ASCOR GALAŢI, ASCOR CONSTANŢA, ASCOR TÂRGU JIU, ASCOR CRAIOVA, ASCOR TARGOVIŞTE, Frăţia Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruinţă, Tinerii Din Ziua De Azi, Tineri pentru Tineri Mureş, Generaţii Iubite şi Ocrotite, Organizaţia Tinerilor din Bucureşti, Organizaţia Tinerilor din Sibiu, Studenţi pentru viaţă Iaşi, Studenţi pentru viaţă Bucureşti, LIGA STUDENTILOR din TIMIŞOARA, ELENA – Centre de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii, ATOS – Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni, Pro Vita Iasi, Liga Studenților din Cluj, Asociatia Femeilor de Afaceri Cluj, Asociatia Femeilor Orotodoxe din Arhiepiscopia Vadului, Felecului si Clujului, Asociatia GIO, ATOR Piatra Neamt, Liga Studentilor din Centrul Universitar Ploiesti, Consiliul Județean BUZAU, Asociația pentru Civilizația Ortodoxă Ascior, Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române – Arhiepiscopia BZ & VN, Episcopia Ortodoxă Tulcea, ATOR Tulcea, Arhiepiscopia Tomisului, Asociația Down Art Therapy.

Parteneri Media:
Radio Romania Regional – Radio Bucuresti FM, Radio România Brasov FM, Radio Cluj, Radio Constanta, Radio Craiova, Radio Iasi, Radio Tg. Mures, Radio Timisoara, Ardeal TV, Plus TV Bacău, PLOIESTI TV, TVMNeamt, GO FM, RADIO HIT IASI, PLUS FM Târgoviste, Televiziunea online Iubim Brasovul, TVR Tîrgu Mureş


Sponsori eveniment:

Bellaria Hotel, Hotel Unirea Iasi, Centrul Cultural Reduta, Weiss Little Palace, Bistro de l’Arte, Sub Tâmpa, Motel Dracula din Sibiu, Bistro Theatre Restaurant,  Zestrea Restaurant Românesc Sibiu, Asociația Comunitară Urbanism și Mobilitate, Container Street Food – Suceava, Hotelul Toaca Bellevue, Bistro Lovegan, Hotel Hanul Fullton, Vila Ayan, Restaurant Noir, Lace Magazine, Dacia Romania Dining, Villa Medellin, Hotel Esplanada, Hotel Alma Mamaia, Yvy Catering, Domeniul Danielescu, Restaurant La Boieru, Hotel Golden House, Restaurant Perinița, Pensiunea Casa Regală.

Mulțumim  tuturor celor care au participat la Caravana cultura-educativă – De la constrangere la libertate. Fiecare a contribuit, nu numai cu prezența sa, dar și cu donațiile pe care le-au făcut pentru a continua proiectele LifeCall.

A fost o încercare deosebită, dar și o mare mulțumire că am putut aduce împreună atâția oameni pentru cauza LifeCall și ne-am bucurat de întâlnirea și discuțiile cu toți participanții, dar mai ales cu tinerii care au fost prezenți în cele 15 orașe unde am reușit să fim prezenți.

Împreună dăm viață României!

Puteți urmări mai jos reportajele realizate în unele din orașe pe unde a trecut Caravana:

Caravana LifeCall cu Filmul “Clouds of Chernobyl”, la București

Caravana LifeCall a ajuns la Ploiești și la Cluj

Caravana LifeCall cu filmul „Clouds of Chernobyl”, la Brașov

Salvat de la avort, Bebe Luca susține Viața la Caravana LifeCall, la Piatra Neamț

Interviu cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului – prezent la Caravana Lifecall, la Constanța

Pagina evenimentului

Partajează:

Scrie-ne un mesaj