În 2021, sub 180.000 de nou născuți au venit pe lume în România – cei mai puțini copii din ultima sută de ani – un nou record negativ privind natalitatea României, potrivit Institutului Național de Statistică.
În acest context, factorilor de decizie li se solicită insistent, printr-o Scrisoare Deschisă, de către organizațiile pro-avort, ca plata întreruperilor de sarcină la cerere să se facă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate.
Asociația Life Call – alături de alte 139 de organizații ale societății civile din România, precum și de 10 organizații internaționale – adresează Ministrului Sănătății și președintei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate o Scrisoare Deschisă în care arată că accesul „gratuit” la întreruperea sarcinii este însă contrar intereselor femeii, dar și ale familiei și societății.
Sarcina este o stare fiziologică normală, se subliniază în scrisoare, iar nu o patologie care să necesite o intervenție medicală radicală, cu atât mai mult una acoperită de sistemul de asigurări de sănătate. Gratuitatea avortului crește pericolul de percepere a acestei proceduri ca mijloc de contracepție, sporind rata de sarcini nedorite, contrar angajamentului internațional pe care și guvernul României l-a luat de a ajuta femeile să evite avortul, care, în niciun caz, nu ar trebui promovat ca metodă de planificare familială.

Semnatarii mai arată că solicitarea decontării procedurii din bugetul public nu are temei și este motivată doar de un interes ideologic, acela de a păstra sau ridica statutul avortului la rang de drept incontestabil. De asemenea, solicitarea gratuității, care este în fapt o modalitate de a relaxa și grăbi accesul la o decizie cu care femeia vă trăi tot restul vieții, vine și ca urmare a activității rodnice a organizațiilor pro-viață și a centrelor de sprijinire a femeii însărcinate, care oferă adevărate alternative la avort. Această activitate, în loc să bucure pentru că scade reducerea la avort, este puternic criticată de organizațiile pro-avort și este de altfel unul din motivele solicitării de aprobare a finanțării publice pentru avort.

Totodată, se mai afirmă în scrisoarea către ministrul Sănătății, un răspuns pozitiv la solicitarea de acoperire a întreruperilor de sarcină din bugetul FNUASS ar fi contrară obiectivelor declarate ale programului de guvernare 2021-2024, conform căruia stimularea natalității reprezintă una din direcțiile strategice. Înlesnirea accesului la avort ar fi contradictorie acestui obiectiv, ar genera inconsecvență și contradicție în politicile publice; din contră, apreciază semnatarii scrisorii, autoritățile ar trebui să beneficieze de experiența pozitivă a centrelor dedicate femeii însărcinate, care o pot sprijini pe aceasta în depășirea cu bine a crizei provocate de sarcina neplanificată și mai departe, pot ajuta familia, cu rezultatul creșterii natalității.
Mai mult, dacă sărăcia este un flagel, nu putem scăpa de sărăcie eliminându-i, fizic, pe cei săraci – în cauză, copiii proveniți din familii cu situații financiare sau sociale precare. Este o abordare profund eronată, anti-umană, care trebuie stopată.
Printre semnatarii scrisorii deschise se numără Centrul de consiliere și informare pentru femei în criză de sarcină – PULS, Asociația Moașelor din România, Federația organizațiilor ortodoxe pro-vita din România, Asociația Life Call, Asociația „Ajută mama și copilul”, Asociația Glasul Vieții, Asociația Darul Vieții, Fundația Clinica Provita, dar și organizații internaționale precum Liberty Counsel din Statele Unite sau Femina Europa.