fbpx
Life Call

Curtea Supremă a Statelor Unite răstoarnă sentința Roe vs. Wade printr-o decizie istorică

O tactică preferată a susținătorilor avortului este să insiste că nu se poate defini clar momentul în care fătul devine o ființă umană; că întrebarea este una teologică sau morală sau filozofică, şi nu una științifică. Fetologia arată, fără drept de apel, că viaţa începe în momentul fecundării. Din acea clipă ia naștere ființa umană, o persoană cu drepturi depline“ – Dr. Bernard Nathanson, militant pro-avort din anii 60 care s-a alăturat, spre sfârșitul vieții, mișcării pro-life

Curtea Supremă a Statelor Unite (SCOTUS) a emis o hotărâre prin care se răstoarnă sentința Roe v. Wade, care în anul 1973 legaliza avortul la cerere în SUA. Hotărârea declară că sentința Roe v. Wade era „fundamental greșită încă din capul locului.”

Opinia Curții, care a votat în proporție de 6-3, a fost prezentată de Judecătorul Samuel Alito, susținut de Judecătorii Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh, și Amy Coney Barrett. „Raționamentul sentinței Roe v. Wade a fost unul extraordinar de slab, și a avut consecințe nocive”, arată această opinie. „Constituția nu conține vreo referință la avort, și nu există un drept la avort care să fie protejat în mod implicit de vreo dispoziție constituțională.”

Semnificația votului SCOTUS este acela că decizia cu privire la avort se întoarce la nivel statal. Din 1973 și până în prezent, sentința Roe v. Wade făcea să fie foarte dificil ca, la nivelul fiecărui stat, să se introducă restricții cu privire la avort. După hotărârea de astăzi, fiecare stat american va avea libertatea să-și stabilească propria legislație cu privire la avort, incluzând protecția vieții copiilor nenăscuți încă din stadiile cele mai incipiente.

Acesta este sfârșitul a 49 de ani în care Statele Unite au avut una dintre cele mai extreme politici privitoare la avort din întreaga lume, alături de China și Coreea de Nord – permițând în unele state avortul la cerere până în a noua lună de sarcină.

Hotărârea de astăzi vine în urma unei contestații depuse de o clinică de avort din Statul Mississippi – unde avortul la cerere era interzis după a 15-a săptămână de sarcină. „Confirmând dreptul statului Mississippi de a limita avortul la cerere, Curtea Supremă a Statelor Unite și-a corectat grava eroare din trecut și a reinstaurat interpretarea corectă conform căreia Constituția Statelor Unite nu protejează un drept la avort. Statele au acum libertatea de a institui forme de protecție cruciale pentru viața copilului nenăscut, și trebuie să-și concentreze atenția asupra sprijinirii femeilor pe tot parcursul sarcinii, și ulterior”, a declarat Elyssa Koren, reprezentantă a asociației ADF International.

Istoricul Roe v. Wade: o sentință bazată pe o minciună

Pe data de 22 ianuarie 1973, prin sentinţa Roe vs Wade, Curtea Supremă a SUA  a declarat neconstituţională legea texană care interzicea avortul. Din sentință reieşea că cea mai mare parte din legile împotriva avortului din SUA încălcau dreptul la intimitate garantat de cel de-al Paisprezecelea Amendament al Constituţiei. Această decizie a răsturnat toate legile statale şi federale care interziceau sau limita posibilitatea de a avorta în circumstanțe bine determinate. SCOTUS a stabilit astfel posibilitatea de a avorta în timpul primului trimestru de sarcină (termen ce a fost stabilit în mod convenţional) pentru orice motiv şi, în caz de pericol pentru sănătatea femeii, chiar şi dincolo de această limită.

Cazul, dus în faţa Curţii Supreme, avea de-a face cu situaţia numitei Norma McCorvey care era însărcinată cu cea de-a treia fiică. Norma era o femeie dintr-o familie destructurată, care nu și-a terminat studiile și și-a petrecut  cea mai mare parte a adolescenţei într-o casă de corecţie texană. La 16 ani se căsătoreşte cu un bărbat violent de la care are două fiice pe care le încredinţează adopţiei. Ajunsă la cea de-a treia sarcină, în 1969, Norma intră în contact cu două tinere avocate din Dallas, Sarah Weddington şi Linda Coffee, care prezintă cazul său în tribunal, ajungând să creeze un precedent ce va deschide calea spre liberalizarea avortului în SUA. Pentru a obţine câştig de cauză, avocata Sarah Weddington nu ezită să susţină că „Jane Roe” (acesta este pseudonimul legal al clientei) a rămas gravidă ca urmare a unui viol în grup – fapt care era o minciună.

Pe data de 22 ianuarie 1973 este emisă istorica sentinţă “Roe vs. Wade” (Henry Wade este numele procurorului districtual din Dallas), ce deschide cale celor circa 50 de milioane de avorturi realizate în SUA din acel moment până-n zilele noastre. Mai multe detalii aici.

Norma McCoverty (Jane Roe în procesul Roe vs. Wade)

Mai târziu, Norma McCorvey și-a schimbat poziția și a regretat rolul jucat în cazul Roe v. Wade, devenind o militantă pro-viață extrem de activă. „Trebuie să recunosc – a arătat câteva decenii mai încolo Norma – că în 1973 am minţit, declarând că am rămas gravidă după ce am fost violată de un grup. Sarah Weddington a construit o bună parte din moţiune ştiind că americanii vor fi de acord cu întreruperea sarcinii unei femei violate. Însă nu era adevărat. Legea care a ucis milioane de vieţi a fost adoptată datorită unei minciuni”.

Implicații și posibile efecte în Statele Unite și în lume

Decizia nu înseamnă că avortul la cerere va fi interzis automat în Statele Unite – deși, conform estimărilor LifeSite News, avortul ar putea fi de facto interzis în peste 20 de state americane, în perioada imediat următoare. Pe de altă parte, ne așteptăm ca statele cele mai „progresiste”, precum New York sau California, să împingă o continuare o agendă extremă cu privire la avort. Statul New York, spre exemplu, a legalizat, acum trei ani, avortul practic fără restricții până în momentul nașterii.

În mod cert, această hotărâre va duce la intensificarea războiului cultural deja extrem de intens și a polarizării politice și ideologice din Statele Unite. Deja activiștii stângii radicale au amenințat că vor răspunde prin proteste violente și incendieri în marile orașe. Pe termen mediu, această decizie va fi, foarte probabil, speculată de Partidul Democrat, care își va mobiliza electoratul radical, pretinzând că apără „dreptul fundamental” la avort.

Va reduce hotărârea de astăzi numărul avorturilor în Statele Unite? Pentru a oferi un răspuns, ne putem raporta la o mărturie a dr. Bernard Nathanson, unul dintre cei mai proeminenți activiști americani pro-avort din anii 60. „Am pretins că în jur de 5.000-10.000 mii de femei mor în fiecare an din cauza avorturilor ilegale. Cifra reală era de fapt între 200 şi 300, şi am mai pretins şi că se fac în jur de 1.000.000 de avorturi ilegale în Statele Unite, când cifra reală era în jur de 200.000. Aşadar, ne facem vinovaţi de o înşelătorie de mari proporţii.“

Legalizarea avortului la cerere, prin Roe v. Wade, chiar a făcut ca numărul avorturilor în Statele Unite să crească la o medie de 1.000.000 pe an, în ultimii 49 de ani. Așadar, am putea spera că o legislație care să protejeze viața copilului nenăscut, alături de aducerea problemei crizei de sarcină în conștiința publică și de măsuri de sprijinire concretă a femeii, familiei și copilului, ar putea să scadă numărul avortului de cel puțin cinci ori – la nivelul de dinainte de 1973, și poate chiar mai jos.

Cea mai importantă implicație rămâne, însă, cea la nivel simbolic. O sentință „fundamental greșită încă din capul locului”, care a stat la baza uciderii a zeci de milioane de copii și a uneia dintre cele mai extreme legislații pro-avort din lume, a fost răsturnată. Prin hotărârea de astăzi, SCOTUS a abrogat una dintre cele mai grave erori judiciare ale istoriei, arătând că avortul nu este și nu poate să fie un drept constituțional și nu există, în fapt, un „drept la avort”. Constituția Statelor Unite recunoaște și protejează dreptul fundamental la viață, și nu are cum să recunoască vreun „drept la avort”.

La fel cum, în 1973, Roe v. Wade a avut implicații internaționale majore, și hotărârea de azi va avea puternice ecouri și implicații la nivelul întregii lumi, pentru recunoașterea dreptului fundamental și universal la viață – incluzându-i, de această dată, și pe cei mai slabi și lipsiți de apărare dintre noi: pe copiii nenăscuți.

Partajează:

Scrie-ne un mesaj