Cu ce să-l cresc și ce să-i ofer!

Să-l am înseamnă să-l condamn…

Nu îi pot oferi un viitor bun!

Astfel de gânduri și altele mai tăioase se rostogolesc cu viteză în mintea unei femei care a aflat că va fi mămică, însă condițiile de viață o împing spre a lua o decizie radicală:

A păstra sau nu micuța ființă ce s-a cuibărit în pântecul său.

Oricare din variante stârnește frică în sufletul ei! Iar frica este un sentiment atât de puternic încât, atunci când ne cuprinde, anihilează orice încercare de a găsi soluții echilibrate și raționale.

Cu toate astea, frica de avort poate fi acum salvarea ta, gândul acela bun care te împiedică să acţionezi rapid din impuls făcând un gest necugetat de care să-ţi pară rău mai târziu.

Ești și tu în acest punct al vieții tale? Dă-mi voie să-ți spun ceva: Nu ești singură!

Deși mintea îți spune altceva în aceste clipe, să știi că în jurul tău se află mulți oameni pregătiți să îți ofere ajutorul și să te însoțească în această nouă călătorie!

Mai întâi de toate respiră adânc, închide ușor ochii și pune-ți ambele mâini pe burtă. Ia-ți câteva momente în care ești doar tu cu el. Vorbește-i și spune-i tot ce te macină! Dă-ți voie să fii vulnerabilă față de pruncul tău. El te simte și te va înțelege cel mai bine. Doar că nu îți poate răspunde cu voce tare.

El nu te judecă! Știe că toate aceste frământări ascund în spate dragostea nemăsurată pe care i-o porți.

Și eu știu asta! Tocmai de aceea am vrut să îți scriu aceste rânduri.

Frica de avort e absolut normală și cred că e o frică benefică. De ce spun asta? Pentru că dovedește că ai o conștiință trează, care nu te lasă să faci ceva ce vei regreta mai târziu!

Însă frica de a păstra copilul este cu adevărat periculoasă și distrugătoare. Cu cât o alimentezi cu gânduri negative sau cu presiuni externe (din partea familiei, a prietenilor, etc.), cu atât ea capătă mai multă putere asupra ta!

“Bine, dar ce pot face? Nu sunt pregătită pentru această sarcină! Abia mă pot întreține pe mine!” ai putea să îmi răspunzi imediat.

Pentru că intuiam că discuția se va îndrepta spre acest punct, ți-am pregătit o scurtă listă cu variante de sprijin financiar pentru mame, la care poți apela și tu:

Servicii gratuite de monitorizare a sarcinii, vouchere, donații, ajutoare sociale și alte forme de sprijin financiar pentru mame

  • Nu știu dacă știai, însă orice femeie gravidă sau aflată în perioada de lăuzie (primele săptămâni de după naștere) beneficiază de asigurare de sănătate, chiar dacă nu contribuie la plata contribuțiilor la stat – cazul în care nu ești angajată. Prin urmare, vei putea face anumite investigații și analize pe perioada sarcinii, fără niciun cost. Dacă ți-am stârnit interesul, consultă pagina aceasta pentru a citi mai multe amănunte despre drepturile pe care le ai.
  • În plus, dacă ai peste 18 ani și ai domiciliul în București sau o viză de reședință de cel puțin jumătate de an (6 luni) pe raza acestui Municipiu, te poți bucura de Voucherele Materna în valoare de 2.000 lei.

După ce ai depus cererea, primul voucher în valoare de 1.000 lei (sub formă de tichete de câte 50 lei) se acordă după a 10-a săptămână de sarcină, iar al doilea (tot de 1.000 lei) începând cu săptămâna 24. Detalii mai amănunțite găsești și pe site-ul acesta.

  • Donații din partea oamenilor binevoitori – cu sprijinul Asociațiilor care susțin mamele aflate în criză de sarcină, poți primi ajutor din orice colț al lumii. Tot ce trebuie să faci este să scrii un mesaj sau să dai un apel telefonic la noi, LifeCall.
  • De asemenea, la nivel de parohie se strâng constant donații în bani sau în lucruri necesare pentru mamă și copil. Un drum la Biserică s-ar putea să fie salvarea pe care o așteptai. Iar pe lângă sprijinul material vei avea parte și de sprijin emoțional și întărire sufletească!
  • Poți discuta cu reprezentanții Primăriei sau ai Direcției de Asistență Socială în vederea informării cu privire la eventualele ajutoare existente pentru femeile însărcinate.

Indemnizația de creștere a copilului

În situația în care ai înregistrat venituri pe parcursul a 12 luni (chiar dacă nu sunt consecutive) din ultimii doi ani (înainte de nașterea copilului), te poți bucura de indemnizația lunară (85% din venitul mediu net din ultimele 12 luni – minim 1.651 lei, max. 8.500 lei). Poți afla cum se calculează aceasta precum și criteriile pe care trebuie să le îndeplinești, accesând link-ul.

Alocația de stat

De la 1 Ianuarie 2025, alocația unui copil va înregistra următoarele valori:

– pentru copilașii cu vârsta sub 2 ani și pentru cei care prezintă dizabilități – suma primită va fi de 794 lei lunar/copil

– pentru copiii care au mai mult de 2 ani – alocația va fi în valoare de 323 lei lunar/copil

Ajutor din partea familiei, prietenilor, etc.

Știu că uneori este dificil să ne recunoaștem neputința, însă în situația ta e necesar să o faci. Cu cât vei încerca să rezolvi totul de una singură, cu atât te vei simți mai copleșită de griji!

Vorbește cu cei apropiați și spune-le că ai nevoie să îți fie aproape.

Iar dacă la ei nu găsești înțelegere, poți scrie chiar și pe grupurile de pe Facebook destinate mămicilor. Vei fi surprinsă cât de repede se pot mobiliza aceste mame pentru ca tu și puiul tău să fiți în siguranță!

Așadar, există numeroase alternative la avort, iar acestea sunt doar o mică parte din ele.

Fiecare copil este un miracol ce vine “la pachet” cu un dar!

Cunosc nenumărate cazuri în care după naștere, părinții rămâneau surprinși de cât ajutor primeau de la cei din jur, chiar în cele mai neașteptate momente. Fie primeau bani, fie lucrurile de care aveau nevoie, fie un loc de muncă mai bine plătit!

E fascinant cum o ființă atât de mică poate strânge o mare de oameni în jurul ei.

Dragostea atrage la rândul său dragoste! Iar un copil e un izvor nesecat de iubire și binecuvântare!

Fii curajoasă și blândă cu tine! Chiar dacă vor fi momente dificile, de cumpănă, să nu-ți pierzi nădejdea!

Un “Te iubesc, mami!” poate muta și munții!

Doar dă-ți voie să-l auzi!

Te îmbrățișez și mă bucur că ai avut răbdare să citești până la final, să cauţi soluţii! Dacă aştepţi un copil şi te frământă gândurile că nu ştii cum o să te descurci din punct de vedere financiar, te rog să ne scrii. Misiunea noastră la LifeCall este să ajutăm femeile care au aflat că sunt însărcinate şi simt că au nevoie de ajutor. Sună Viaţa, sună-ne pe noi!