Te uiți în ochii lui și nu îl recunoști. Pe moment ai impresia că în fața ta este cu totul altă persoană decât omul căruia i-ai oferit dragostea. 

Acel “Te iubesc!” pe care l-ai auzit de nenumărate ori s-a transformat brusc în: “Alege: eu sau copilul?” 

Și atunci simți că te prăbușești! Cuvintele sale nu fac altceva decât să amplifice nesiguranța și teama care te-au cuprins încă de la aflarea veștii. 

Undeva, în adâncul tău, te așteptai și la un astfel de scenariu. Însă, ai încercat din răsputeri să crezi că nu se va întampla! 

Și acum ce faci? Pe cine să alegi? Cum poți lua o astfel de decizie? 

În primul rând, dă-mi voie să îți spun că ideea unei asemenea alegeri este complet greșită. 

Nicio femeie nu ar trebui să se afle în situația unei presiuni de a face avort! Fie că aceasta vine din partea partenerului sau a altor apropiați. 

În cazul tău, pot exista trei ipoteze dacă simți presiunea unui avort

  1. Prietenul tău te iubește, însă îl sperie foarte tare gândul de a avea un copil 
  1. Acea iubire pe care el ți-a declarat-o este limitată și nu e chiar atât de puternică pentru a face față responsabilităților de acest gen 
  1. Relația se dovedește a fi una toxică, iar partenerul tău se transformă într-un abuzator emoțional 

Le voi discuta pe fiecare pe rând, pentru a te ajuta să identifici în care situație te afli și care ar fi posibilele soluții pentru a-ți regăsi liniștea. 

 1. Prietenul tău te iubește, însă este speriat că veți avea un copil împreună și pune presiunea unui avort

În cazul în care sarcina nu a apărut ca urmare a dorinței amândurora, există o mare posibilitate ca partenerul să nu primească vestea cu zâmbetul pe buze. Un copil va aduce schimbări majore în viața voastră, iar tocmai de acest lucru se teme. S-ar putea să îi răsune în minte ideea că te va pierde și că nu te va mai avea doar pentru el. 

Decizia pe care el ți-a cerut să o iei s-ar putea traduce și astfel: “Alege! Cui îi vei da iubirea ta în continuare: lui sau mie? ” 

Dacă te-ai asigurat că acesta este mesajul pe care el vrea să ți-l transmită, atunci află că poți să te liniștești ușor, ușor. Tot ce trebuie să faci este să îl îmbrățișezi strâns și să îl asiguri că va avea parte de aceeași grijă din partea ta, ca până acum. Spune-i că un copil nu îți diminuează dragostea, ci o înmulțește. Dincolo de tatăl unui prunc inocent, el va continua să existe ca iubitul tău, chiar dacă vor fi și momente în care atenția va fi îndreptată mai mult spre cel mic. 

Aveți la dispoziție  aproximativ 9 luni de zile să vă consolidați relația, să petreceți cât mai mult timp împreună, ca mai apoi să reușiți să vă bucurați de minunea din viața voastră! 

Iar după ce vei naște, profită de orice portiță liberă pentru a vă apropia și a vă manifesta dragostea unul pentru altul! Chiar dacă vor fi doar 30 minute. Fă-l să simtă că ești doar a lui în acele clipe! 

  2. Iubirea se poticnește în fața primului obstacol mai serios. Vremea pentru consiliere de cuplu? 

De-a lungul timpului, am avut ocazia să descopăr fel și fel de relații. Dintre ele, mi-au atras atenția cele în care iubirea se clătina la prima provocare apărută. Întrebându-mă care este cauza, cred că am găsit un posibil răspuns: “materialul” nu a fost durabil! Sigur știi povestea: “Cei trei purceluși”. Care casă a rezistat atunci când a suflat lupul? Cea din cărămidă, bineînțeles! 

Ei bine, așa e și cu dragostea. Dacă a fost zidită bine și întărită cu valori morale autentice precum: respectul, sinceritatea, încrederea, întrajutorarea, atunci va reuși să facă față și acestei schimbări! 

Însă, dacă iubirea pe care el ți-a declarat-o a funcționat doar în clipele ușoare și s-a bazat mai mult pe vorbe decât pe fapte concrete, atunci e de la sine înțeles de ce se clatină acum. 

Să știi că nu oricine este capabil să își asume o asemenea responsabilitate, motiv pentru care alege să fugă. Și ca să nu se simtă atât de vinovat, preferă să îți pună ție pe umeri întreaga greutate. 

Dacă te afli în acest punct al relației, iar partenerul se încadrează în scurta descriere de mai sus, ar fi bine să îți aloci timp de gândire. 

Fii sinceră cu tine și vezi dacă merită să renunți la viața copilului tău pentru el. Ia în calcul că pe viitor e posibil să vă mai întâlniți cu situații de criză, iar el să abandoneze lupta. 

Tu ce fel de bărbat îți dorești lângă tine? Unul care fuge mai tot timpul când dă de greu sau unul care te protejează și preia el sarcina dificilă pe propii umeri? 

Dacă sunteți de comun acord, puteți apela la terapia de cuplu. Poate că un specialist îl va ajuta să-și descopere forța de care are nevoie pentru a merge mai departe și de a-și asuma această situație, la care și el a contribuit. 

Un ultim gând aș vrea să îți transmit aici: pruncul din pântecul tău nu te va abandona niciodată! El este izvor de dragoste absolută. Și oricât de mult i-ai greși, el te va ierta și îți va fi alături. 

Așadar, pune în balanță și ia decizia care îți aduce liniște în suflet! 

 

3. Relație toxică – prietenul devine un abuzator emoțional 

Ultimul și cel mai dureros scenariu despre care îți voi vorbi este cel în care partenerul tău nu este așa cum ai crezut tu.  

Din păcate, multe femei ajung în astfel de situații în care atunci când rămân însărcinate ori sunt părăsite, ori sunt forțate să facă avort pentru a-și păstra relația. 

Profitând de vulnerabilitatea lor, bărbații apelează la șantaj emoțional pentru a obține ceea ce își doresc. Fie din egoism, fie din lipsa de valoare acordată femeii, aceștia percep copilul ca pe o piedică și fac tot ce le stă în putință să scape de el. 

Relația de iubire se dovedește a fi una extrem de toxică, mai ales că un astfel de bărbat nu se va gândi niciodată la pericolul la care își expune partenera. 

Dacă și tu faci parte din această categorie de mămici, nu dispera!  

În primul rând, legea este de partea ta! Conform Articolului 201 din Codul Penal – Întreruperea cursului sarcinii, nimeni nu are dreptul să provoace avortul unei femei gravide, fără a avea consimțământul acesteia. Prin urmare, dacă te temi că partenerul va recurge la violență sau la alte metode de a te obliga să faci avort, fără voia ta, adresează-te organelor competente. Dacă fapta lui este gravă și încalcă prevederile acestei legi, se poate pedepsi cu închisoarea (2-7 ani). 

Un alt lucru pe care îl poți face este să ceri ajutorul Asociațiilor și ONG-urilor ce sprijină mama și copilul precum și consiliere pentru cupluri. La o simplă căutare pe Google vei găsi numeroase centre care le oferă femeilor atât suport material, cât și moral, pentru a putea depăși această criză.  

Life Call este un astfel de proiect, menit să facă posibil scenariul în care o mamă își ține puiul în brațe și zâmbește precum nu a mai făcut-o până atunci. 

Mai există opțiunea de a merge să ceri ajutorul unui preot. El va putea să te ghideze astfel încât să te poți elibera de această relație toxică, aducătoare de suferință, și să te poți focusa pe tine și pe bebeluș. 

Știu că te sperie gândul de a rămâne fără tatăl copilului, însă dacă acesta s-a transformat într-un abuzator, varianta despărțirii trebuie luată în calcul de-ndată!  

Dacă vei găsi puterea să faci acest pas, să știi că restul se vor așeza treptat. Cu ajutor venit din partea apropiaților sau a persoanelor străine, vei reuși să îți crești copilașul.  

Prin urmare, indiferent care este starea ta actuală, înalță o rugăciune către Dumnezeu pentru a te ajuta să alegi VIAȚA: a ta și a micuței ființe din burtică. Pentru că un avort înseamnă cel mai adesea moarte sufletească și trupească!  

Și știu că tu vrei să-ți rămână viu nu doar corpul, ci mai ales sufletul! 

Te cuprind cu o îmbrățișare caldă și îți mai scriu o ultimă încurajare: 

Ești o femeie incredibilă și vei fi cea mai bună mamă pe care copilul tău ar fi putut să o aibă!