Te înspăimântă gândul de a fi mamă singură. Opreste-te, respiră și citește acest articol pentru tine.

Dacă ai aflat de curând că eşti însărcinată şi nu ai suportul partenerului tău şi poate chiar nici pe cel al părinţilor tăi, ştim cât este de greu pentru tine în aceste clipe. Ştim pentru că în ultimii ani sub aripa LifeCall multe femei au ascultat glasul vieţii şi au trecut prin astfel de provocări ca şi tine: au fost abandonate fiind însărcinate, s-au confruntat cu incertitudinea zilei de mâine, cu presiunea din partea celor din jurul lor, cu lipsa banilor şi neîncrederea în forţele lor proprii.

Să ştii că există multe femei care deja fac asta: își cresc copilașii în familii monoparentale şi se simt împlinite pentru că au alături de ele iubirea autentică a copiilor lor şi simt că şi-au îndeplinit una din cele mai puternice misiuni pe acest Pământ: aceea de a deveni mame.

Potrivit unei statistici Eurostat, “în anul 2023, 5,4% dintre femeile adulte cu vârsta cuprinsă între 25-54 de ani erau părinți singuri cu copii, față de 0,9% dintre bărbații adulți.”

Așadar, creșterea unui copil singură e posibilă și merită tot efortul!

Pentru a-ți oferi mai mult curaj, îți las mai jos un scurt ghid despre ce anume te poate ajuta în situația în care te afli!

CUPRINS:

  • Sprijin emoțional 
  1. Din partea unui terapeut/consilier
  2. Din partea altor mame
  • Suport financiar
  1. Ajutoare sociale, indemnizație, alocație, burse pentru copii, donații
  2. Pensie alimentară (de întreținere)
  3. Ajutorul familiei și al cunoscuților
  • Sprijin profesional
  1. Cursuri de formare și de reconversie profesională
  2. Job flexibil

1. Sprijin emoțional

Pentru a putea construi, ai nevoie de o fundație rezistentă!

De aceea am ales să îți vorbesc mai întâi despre rolul suportului emoțional în viața unei mămici aflată în criză de sarcină.

Acesta poate veni din mai multe direcții:

  1. Din partea unui terapeut/consilier

Misiunea pe care o are un astfel de specialist este să te ajute să ieși din criza în care te afli și să decizi ce e mai bine pentru tine și pentru copil!

Înainte de toate, un terapeut/consilier te va asculta cu mare atenție pentru a afla care sunt îngrijorările care te apasă. Aici e importantă deschiderea ta față de el, dar și capacitatea lui de a crea o conexiune cu tine. În plus, te vei bucura de confidențialitate, fapt ce nu e garantat atunci când te destăinui unei cunoștințe.

Cu blândețe și cu dragoste, specialistul va scoate la suprafață frumusețea din viața ta și îți va da puterea să mergi mai departe alături de minunea din burtică.

Îți va oferi lumina și claritatea de care ai nevoie pentru a realiza că asumarea responsabilității unei sarcini te va face mai puternică.

Și știi ce e cel mai fascinant? Că uneori e nevoie de o simplă discuție, fie ea chiar și la telefon, pentru ca povestea să aibă un final fericit!

Așa a fost în cazul Monicăi, care în urma unui apel de la Adelina Fronea (psihoterapeut și Președintele Asociației Life Call), a renunțat la programarea pentru avort și a ales să dea viață unei fetițe superbe pe nume Eva.

Cu o zi înainte de a lua această decizie, mămica a căutat pe Internet “ajutor pentru copii nenăscuți”, iar a doua zi Dumnezeu i l-a trimis!

  1. Din partea altor mame

Tot Dumnezeu i-a deschis ochii și Adrianei (39 ani), atunci când disperarea pusese stăpânire pe ea. Aflată în situația de a alege între viața copilului și partener, aceasta și-a oferit timp de gândire înainte de a lua decizia finală.

Astfel, a ajuns să-și hrănească sufletul cu putere și încredere în clipa în care a scris pe un grup de Facebook și a cerut ajutor. Sutele de mesaje pe care le-a primit ca răspuns i-au confirmat că acea sarcină nu e întâmplătoare!

Mărturiile altor mame care își cresc singure copilașii au avut un impact uriaș asupra sa. Și tot ca urmare a postării făcute pe acel grup, a intrat și ea în contact cu Asociația Life Call, care o sprijină și astăzi în creșterea fetiței.

Așadar, înainte de a face o alegere care să-ți schimbe complet viața, te îndrum să cauți alinarea în brațele altor mame, care poate au trecut și ele prin situații asemănătoare. Ele vor ști cum să îți șteargă lacrimile și să îți redea zâmbetul pe buze.

Chiar și în cazul în care ești o fire mai retrasă, ar fi de preferat să cauți să fii în preajma altor femei ca tine, să faci parte dintr-o comunitate. Va fi mult mai ușor să treci peste momentele dificile, decât dacă ai încerca să le faci singură pe toate!

2. Suport financiar

Ok. Dar copilul nu se hrănește doar cu dragoste! Are nevoie de lapte, mâncare, haine, medicamente, etc.”, probabil că ai spune pe un ton destul de hotărât.

Ai dreptate! Un copil are multe necesități, iar tu va trebui să reușești să acoperi în mare parte din ele. Și vei reuși… cu ajutorul lui Dumnezeu! El ți-a oferit un dar neprețuit: un prunc. Și tot El se va asigura că acest suflet nevinovat are tot ce îi trebuie ca să crească armonios. Trebuie doar să crezi și să ceri ajutorul!

În afară de susținerea emoțională, există numeroase resurse pentru părinți singuri, din categoria celor materiale/ financiare.

  • Ajutoare sociale, indemnizație, alocație, burse pentru copii, donații

Pentru a afla mai multe detalii despre drepturile tale, cel mai bine este să iei legătura cu Direcția de Asistență Socială din localitatea/județul în care stai. Ei te vor informa cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinești și ce documente ai nevoie pentru dosarul de ajutor social.

Poți încerca să contactezi și Primăria, în eventualitatea în care mai există ceva ajutoare pe care să le primești și din partea lor.

În cazul în care ai un loc de muncă și ai înregistrat venituri timp de 12 luni în ultimii 2 ani, înainte de a se naște, poți beneficia de indemnizația de creștere a copilului. Accesând site-ul acesta vei putea găsi răspunsuri concrete despre acest subiect.

Alocația de stat este o altă sursă de venit care te va ajuta să mai acoperi din cheltuielile cu întreținerea și educația celui mic.

Atunci când va ajunge la școală, interesează-te la Secretariat dacă există burse sociale pentru copiii proveniți din familii monoparentale și care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a o obține. Aceasta este o altă metodă de sprijin pentru mame singure, de care te poți bucura dacă ești informată!

Din donațiile strânse de peste tot din lume, Asociația Life Call poate veni și în ajutorul tău! Până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, noi ne luăm angajamentul de a susține financiar/ material o mamă aflată în dificultatea de a-l crește. Așadar, nu ezita să ne contactezi și să ne spui care sunt nevoile tale. Suntem aici pentru a susține Viața din pântecul tău!

  • Pensie alimentară (de întreținere)

Dacă te afli în situația în care ești divorțată sau necăsătorită, dar despărțită de tatăl copilului, află că ai dreptul să primești pensie alimentară lunară pentru educația și creșterea minorului.

În lipsa unui acord comun, poți apela la ajutorul unui avocat, care să te susțină în cazul unui proces.

Și pentru că știu că problemele financiare te-ar putea împiedica să faci acest pas, te sfătuiesc să scrii și pe grupurile din online. Au fost multe cazuri în care mamele au fost ajutate de specialiști, fără vreun cost.

  • Ajutorul familiei și al cunoscuților

De la haine, până la pampers și alte obiecte de igienă… Vei rămâne surprinsă câte vei primi în clipa în care vestea aducerii pe lume a unui bebeluș ajunge la urechile celor apropiați!

Astfel, greutatea pe care o duci în spate se va împărți pe umerii mai multor oameni, iar tu vei putea răsufla ușurată!

3. Sprijin profesional

  • Cursuri de formare și de reconversie profesională

Dacă până la acest punct am vorbit mai mult despre copil, acum ne vom opri puțin și asupra nevoilor tale.

Mi-aș dori să pornești în noua ta călătorie, de mamă singură, cu gândul că un copil nu te împiedică să faci ceva! Din contră, el va fi mereu sursa de motivație care te va determina să lupți continuu!

Așadar, nu renunța la visul tău, ci caută noi soluții pentru a-l îndeplini! În cazul în care nu ai un loc de muncă, să știi că există numeroase cursuri de formare, organizate de către instituții precum Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la care poți participa în mod gratuit. Mai multe informații găsești pe site-ul acesta.

Pe de altă parte, dacă ai un job care simți că nu te mai împlinește și a devenit un motiv de stres pentru tine, ai posibilitatea să alegi cursuri de reconversie profesională. Important e să îți găsești locul și să muncești cu drag. Acest lucru va ajuta enorm relația dintre tine și copil și va aduce liniște în casă!

  • Job flexibil

Cu pruncul la piept și degetele pe tastatură…

Așa ar putea arăta imaginea unei mame luptătoare, care în timp ce își hrănește puiul, muncește pentru a avea un trai decent. Așa poți fi și tu, draga mea!

În zilele noastre, foarte multe mame lucrează de acasă, fie pentru că au dorit să stea mai aproape de copii, fie că au fost împinse de alte circumstanțe. Pe platformele online de job-uri sau pe grupurile de Facebook, îți poți găsi un loc de muncă flexibil, care să se plieze pe nevoile tale.

Sigur că necesită timp și răbdare, însă mai devreme sau mai târziu vei găsi ceva! Astfel, vei putea lucra în timp ce îți crești singură copilul. Iar când acesta va merge la grădiniță, vei avea și mai multe opțiuni!

Prin urmare, reține că nimic nu e imposibil, dacă vrei cu adevărat.

Este de înţeles că nu vrei să creşti un copil singură, însă poate că acum nu ştii ce se va întâmpla în viaţa ta peste puţin timp. Ştii, sunt familii în care bărbatul se sperie la început de ideea de a avea un copil şi primul impuls este să se retragă şi să fugă, să te abandoneze. Dar, în anumite cazuri atunci când se naşte copilul şi bărbatul descoperă cât este de frumos să aibă acest rol de tată, familia se sudează mai mult.

În alte situaţii, femeia rămâne singură o perioadă de timp după ce este abandonată, îşi naşte copilul, îşi regăseşte forţa (pentru că un copil îţi dă putere), iar apoi lucrurile se aşează cumva încât îşi găseşte un nou partener care să o merite cu adevărat şi care să fie cel mai bun tată pentru copilul ei.

Alteori, într-adevăr mama rămâne şi îşi creşte singura copilul, dar după câţiva ani realizează că acel copil a fost cel mai bun lucru din viaţa ei. Pentru că poate relaţiile romantice se rup, însă un copil rar se va rupe de mama lui; pentru că relaţia mama – copil este unică, un miracol, cea mai puternică din lume. Acum ai nevoie să obţii claritate, să te linişteşti şi să obţii sprijinul necesar. Iar noi suntem aici pentru tine.

În acest articol ți-am enumerat doar o parte din resursele pe care le-ai putea folosi în creșterea unui copil singură. Cu siguranță există și altele, pe care le vom găsi împreună!

Căci noi, cei de la Life Call, strângem oamenii în jurul VIEȚII!

Sursă statistică

Aici poți asculta povestea plină de emoție a Monicăi

Povestea mămicii curajoase pe nume Adriana se găsește aici prima parte și aici partea a IIa.